diumenge, d’agost 21, 2005

L'Associació Cultural Ocell a l'Alcalde d'Ondara

CANFALI MARINA-ALTA [13/08/2005]

En el Canfali del passat 30 de juliol l'Alcalde va fer unes declaracions a propòsit d'una roda de premsa celebrada per a parlar del Festacarrer, que van deixar ben clares algunes contradiccions de l'Alcalde, algunes tergiversacions i que, o bé se li oblida la informació o bé menteix. I tot per a intentar justificar que la desitjada mort del Festacarrer no és una decisió política. I tant que sí!

Però anem a pams. L'Alcalde acusa Ocell que en “… criticar el canvi de finançament de l'Ajuntament, ha posat de manifest que el que es busca és polititzar…” A veure si ens aclarim; si eixos col·lectius (Ocell, Fermall i la colla de dolçainers amb els dos grups polítics de l'oposició- BLOC i PSPV) fan una roda de premsa és per alguna cosa i no per eixir en la foto (com no deixen de fer altres) o perquè ens done la gana; i el motiu per a la roda de premsa ens l'ha donat l'alcalde en prendre una decisió que afecta el que venia sent el normal desenvolupament del Festacarrer, i si la causa de la roda de premsa és una decisió de l'Alcalde, nosaltres ens preguntem: des de quan una decisió d'un Alcalde no és política? O és que ell és Alcalde en representació dels cavallers templaris? O és que ell es considera, com tants representants de la dreta més carca i reaccionària, apolític? I, si considera que una actuació d'un alcalde és apolítica, què fa representant el Partit Popular?

Pel que fa als comentaris sobre l'oportunitat o no de la presència de representants del PSPV i del BLOC a la roda de premsa, ja s'ho apanyarà amb ells, però aprofitem la circumstància per a mostrar el nostre agraïment al suport que han donat eixos dos partits, no a nosaltres explícitament, sinó al Festacarrer. I açò ho agraïm sincerament, perquè ens demostra que hi ha sectors del poble que sí que valoren positivament el Festacarrer.

I erre que erre amb les subvencions! Sembla que l'Alcalde d'Ondara no té clara la diferència entre “finançament i patrocini” i “subvenció”. Bé, anem a intentar aclarir els dubtes (a ell no, ja que ho té claríssim, però intoxica deliberadament) per si algú no ho té clar i fer també un aclariment del paper que ha vingut realitzant l'Associació Cultural Ocell al llarg dels anys.

Des del primer Festacarrer (1996) fins al del 2000, ho organitzava l'Ajuntament d'Ondara i col·laboraven tot un seguit d'institucions; és a dir, el pressupost i les possibles desviacions les assumia la Regidoria de Cultura. Ah! Per cert, Ocell no hi figura per a res en eixos 5 anys, ens limitàvem a posar la mà d'obra.

Del 2000 al 2004 (que són els Festacarrers fets ja amb l'Alcalde actual) les coses canvien. L'Alcalde (i existeixen unes declaracions seues recollides per la premsa en fer la presentació de la programació del Festacarrer en el 2002 i també ho torna a destacar en el 2003) proposa que, per no perdre una subvenció important de la Conselleria de Cultura, hi figure com a “organitzadora” l'Associació Cultural Ocell. I, en no ser ja l'organitzador, l'Alcalde proposa que conste com a “patrocina i finança” l'Ajuntament d'Ondara. I també venien col·laborant tot un seguit d'institucions. Recapitulant, i per tal que quede clar: el 2001, i amb José Joaquin Ferrando d'Alcalde, és la primera vegada que apareix l'Associació Ocell com a "organitzadora" del Festacarrer i és l'Ajuntament d'Ondara qui “patrocina i finança”. Era per tant, des dels seus orígens i fins el 2004, una activitat totalment municipal i no d'Ocell. I mai, mai!, l'Ajuntament ha concedit diners a Ocell per a fer-se càrrec del total de les factures, ben al contrari, Ocell feia una relació i les factures les pagava l'Ajuntament. I, més tard, quan Ocell rebia la subvenció de la Conselleria, li la ingressava a l'Ajuntament.

És enguany que nega eixe suport emparant-se en la “convocatòria d'ajudes “ a les associacions. I ací volem recordar-li que l'any passat també existia eixa convocatòria i que Ocell, i també algun altre col·lectiu més, vam presentar la sol·licitud per a rebre alguna “coseta” i no vam rebre ni un sol euro (sí, sí, ZERO PATATERO!) i, una cosa tan o més imperdonable, ni tan sols s'han dignat a fer-nos-ho saber. Simplement han deixat passar el temps. El menyspreu a la ciutadania és exemplar.

Però nosaltres no desistim, enguany ho tornarem a presentar i, a més, li demanarem ajuda per al Festacarrer. Però, amb tot, som realistes, tenim molt clara la diferència entre una activitat suportada per l'Ajuntament (i tornem a repetir-ho per enèsima vegada, perquè ha estat fins ara una activitat municipal!) i fer-ne una altra per a la qual no saps si et donaran 500, 1.000 o 18.000 € (com aportava l'Ajuntament els últims anys).

I uns darreres consideracions; pel que fa a l'argument del públic assistent, no volem entrar en batalles numèriques, ni si la participació de gent d'Ondara era major o menor que la que tenen altres activitats o balls que es fan al poble. Açò ho deixem al bon criteri i a l'ull de la gent que si que hi assistia, ja que de l'Ajuntament ben poca gent ha passat pels actes, fins i tot vam haver de suspendre una presentació del Festacarrer perquè no s'hi va presentar cap representant municipal del PP i això que estaven avisats. Sobre el tema, nosaltres estem plenament convençuts que els 9 Festacarrers realitzats han tingut alguna incidència en la consolidació de l'escola de dolçaina, en la creació d'una colla de dolçainers i tabaleters, en la creació d'una colla de dimonis, en la ja ferma existència d'un grup de balls i danses,…i açò és, socialment parlant, d'una gran importància.

I pel que fa a la rendibilitat, el mateix. Suposem que els establiments del voltant del Prado (que no són pocs) estaran encantats. Tant que es preocupen pel comerç del poble i ara resulta que una activitat que generava uns considerables ingressos a molts negocis del poble se la carreguen. Facen una enquesta i s'adonaran que el Festacarrer movia més diners reals que algunes de les activitats i esdeveniments que es fan al poble i costen més diners. I ja no parlem d'un aspecte d'enorme importància i de transcendència econòmica: el ressò mediàtic. No n'hi ha cap, i ho repetim, CAP activitat a Ondara que genere un impacte mediàtic com el que ha generat el Festacarrer (diverses TV locals i estatals, ràdios comarcals, autonòmiques i estatals, més d'un mes eixint a la premsa en pàgines senceres, internet, etc). Quina activitat realitzada a la comarca podia presumir de comptar entre els seus col·laboradors les Conselleries de Cultura de 4 o 5 governs autonòmics?. I açò val molt, molt i no només diners.

En fi, i a manera de resum, la “prioritat” no es deu a raons econòmiques, ni per falta de suport popular, és per raons polítiques. I nosaltres, per damunt de raons de tipus partidista, ho lamentem, crega'ns, per Ondara.

Salut!

Associació Cultural Ocell

1 Comments:

At 3:50 p. m., Anonymous Anònim said...

Es pot dir més alt però no més clar,ahí tens Ximo Ferrando.
Eres un tergiversan-te,ja tenim l'anterior exemple de Segària.
VOLEM FESTACARRER
SALVEM SEGÀRIA-VINYALS

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home